Søndag d. 26. august 2007. Broager 10.30
754 Se, nu stiger solen af havets skød - 448 Fyldt af glæde over livets under - 674 Sov sødt, barnlille! // 160 Jeg tror det, min genløser! - 439,1 O du Guds lam - 474 Jesus Krist, du gav mig livet - 12 Min sjæl, du Herren
Dette hellige evangelium skriver evangelisten MarkusI kender nok historien om ”Ali Baba og de 40 røvere”? Det er et arabisk eventyr fra ”Tusind og en nat”. Eventyret fortæller om den fattige brændehugger Ali Baba, der en dag tilfældigvis finder en hule i skoven. Hulen er fyldt med alverdens rigdomme.
Jesus drog igen bort fra egnen ved Tyrus og kom over Sidon til Galilæas Sø midt igennem Dekapolis. Og folk kom til ham med en, der var døv og havde svært ved at tale, og de bad ham om at lægge hånden på ham. Jesus tog ham afsides, væk fra skaren, stak sine fingre i hans ører, spyttede og rørte ved hans tunge; og han så op mod himlen, sukkede og sagde til ham: »Effatha!« - det betyder: »Luk dig op!« Og straks lukkede hans ører sig op, og det bånd, der bandt hans tunge, blev løst, og han kunne tale rigtigt. Jesus forbød dem at sige det til nogen; men jo mere han forbød dem det, jo ivrigere fortalte de om det. Og de var overvældede af forundring og sagde: »Han har gjort alting vel. Han får både de døve til at høre og de stumme til at tale.«
Men før Ali Baba kan få fat i skatten, må han besejre 40 røvere. Ved nogle kloge kvinders hjælp og med modig og snarrådig optræden lykkes det ham også. Og ikke bare får han fat i skatten, han gør også stor lykke med den for sine venner og familie, efter at han er vendt tilbage fra sit eventyr.
Noget, som man især husker fra det eventyr, er, at skatten ligger nede i en klippehule, som er lukket tæt til. For at komme ind i klippehulen har Ali Baba brug for en ”nøgle”, som åbner for adgang til hulen. Denne nøgle er ordet ”Sesam, sesam luk dig op!”
”Sesam, sesam luk dig op!” - med det ord kan Ali Baba åbne klippehulen, der indeholder den kostbare skat.
”Sesam, sesam luk dig op!” - det ord kommer Ali Baba til at afsløre for sin griske bror Casim. Og Casim kommer da også ned i hulen og samler grådigt skatte sammen. Men han bliver så optaget af at rage til sig, at han helt glemmer, hvad han skal sige, når han skal ud af hulen igen, og han bliver fanget af røverne og slået ihjel…
Et ord er ligesom en nøgle. Det kan åbne og låse døre. Det kan vi andre også erfare, i hvert fald i overført betydning. Hvis en siger noget pænt til mig som ”Jeg synes om dig” eller ”Det gjorde du godt”, så kan det virke som en nøgle: Jeg kan åbne mig, jeg kan slappe af, jeg kan live op.
Og når en siger noget grimt til mig som ”Du er dum” eller ”Din idiot”, så virker det også som en nøgle: Jeg bliver forknyt og lukker af.
Når en giver et godt råd, vejledning eller livsvisdom, så kan det blive en nøgle til nye veje. Og sådanne gode nøgleord husker man på og lægger sig på sinde, for de kan være nøgler til livet.
I evangeliet har vi hørt om, hvordan Jesus møder en døvstum, en mand, hvis ører er lukkede. Menneskers stemmer, fuglesang, musik, ja selv støj, alt det kan manden ikke høre. Og hans tunge er også bundet. Han kan ikke tale, han kan ikke kommunikere normalt med andre mennesker, han kan ikke gøre sig forståelig. Han er låst inde eller ude fra andre mennesker, og verden har han heller ikke helt adgang til.
Så bringer hans venner ham til Jesus, fordi de håber, at han kan sprænge de låste døre. Og det gør Jesus. Han gør det dog ikke ved brutalt at slå låsen i stykker. At banke hul ind i ørene og tvinge munden åben. Nej, han stikker forsigtigt fingrene i hans ører og spytter og berører hans tunge og siger nænsomt: ”Effata! Luk dig op!” Og da åbner hans ører sig, og han kan tale.
En berøring og et ord låser mandens lukkede døre op, og han får den skat, det er at kunne høre og tale. En ny verden opstår for ham. En berøring og et ord fører til livet.
”Effata! Luk dig op!” Det ord blev også brugt her i kirken i gamle dage. Det var i det gamle, danske dåbsritual, hvor præsten ligefrem tog noget af sit eget spyt og rørte ved dåbsbarnets højre øre og sagde ”Effata, Luk dig op!”. Dernæst rørte han ved næsten og venstre øre og sagde ”Du, djævel, fly!”
Det er det, vi kalder eksorcisme, en fordrivelse af det onde, så at barnet kan tage imod alt det gode, som kommer fra Gud. Ved at blive døbt får mennesket en ny mulighed for at åbne sig for Gud. I dag bruger vi ikke det ritual, men vi har stadig eksorcismen, idet vi tegner barnet med korsets tegn for ansigt og bryst.
”Effata! Luk dig op!” Ikke kun til dåbsbarnet siger Jesus det ord, men også til os voksne. Vær åben! Gå ikke i baglås. Opdag livet. Smag på det! Og giv selv denne verden smag ved at krydre den med det, du har at bidrage med! Vær åben for evangeliet, for det gode budskab, som Gud har til dig! Vær åben for hans ord som en nøgle til livet og bær det videre!
”Sesam, sesam luk dig op!” var nøgleordet, som åbnede døren til skatten i klippehulen for Ali Baba. Og det var en skat, som bragte ikke bare ham, men alle dem, som han delte den med, hans familie og venner, lykke.
”Effata! Luk dig op!” var nøgleordet for Jesus, som er vores Ali Baba. Han, som blev korsfæstet sammen med røvere og blev lagt i en klippehule for vore synders skyld. Og han opstod tre dage efter. Han har nøglen til livet og til vore hjerter. Når han taler til os, har han magt til at åbne det, der lukker os inde. Og han kan lukke op for vores skatte.
”Effata! Luk dig op!” handler om åbningen af klippe-hulen og gravens mørke, håbet om opstandelse og evigt liv. Men ”Effata! Luk dig op!” handler også om døren til dagliglivet.
”Herren bevare din udgang og din indgang fra nu og til evig tid”. Sådan siges til os i dåbsvelsignelsen. Det vil sige døren er åben. Døren er åben, nu når du bliver båret eller går ud af kirken ud i livet ud i dagligdagen. Og døren er åben, når du kommer ind i kirken igen for at høre Guds ord og velsignelse. Amen.